Właściwości zdrowotne oleju kokosowego

[caption id="attachment_958" align="alignright" width="300"]olej kokosowy Olej kokosowy potrafi zdziałać prawdziwe cuda![/caption] Oleje tłoczone są z różnego rodzaju surowców: nasion lub orzechów. Olej wyrabia się również z kokosów, a dokładnie z twardego miąższu zwanego koprą. Każdy typ oleju posiada inne właściwości, w zależności od jego sposobu produkcji i zastosowanej rośliny. Dużą popularność zdobył ostatnio olej kokosowy, który znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Dietetycy zalecają spożywanie oleju jako środka odchudzającego, który działa w szczególności przeciw otyłości brzusznej. Efekt odchudzający jest wynikiem niecodziennych właściwości tłuszczu, który nie odkłada się w postaci zbędnych kilogramów, ale jest niemal w całości spalany. Olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Jego siła tkwi w grupie cząsteczek tłuszczu zwanej trójglicerydami średniołańcuchowymi. Choć należą do tłuszczów nienasyconych (uważanych powszechnie za niezdrowe), to jednak w tym wypadku ich spożywanie może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia. Olej kokosowy redukuje otyłość brzuszną, a to z kolei wiąże się z minimalizowaniem ryzyka chorób, które są z nią związane, czyli cukrzycy, zespołu metabolicznego, nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu i wielu innych chorób naczyniowo-sercowych. Ten niezwykły tłuszcz podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu i jednocześnie obniża zawartość "złego" cholesterolu, który odkłada się w naczyniach krwionośnych i jest przyczyną wielu chorób serca, a także zawałów. Olej kokosowy jest łatwoprzyswajalny, a co za tym idzie - nasz organizm nie ma kłopotu z jego zamianą na energię. Jest to doskonałe paliwo dla osób, które są aktywne fizyczne. Z tego powodu olej jest zalecany np. sportowcom, których organizmy potrzebują błyskawicznej "dostawy" energii w czasie treningu i tuż po nim. Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości tego produktu. Olej kokosowy znacznie poprawia wydzielanie insuliny, która jest odpowiedzialna za regulowanie poziomu cukru we krwi. Można zatem śmiało stwierdzić, że olej przyczynia się w dużym stopniu do zapobiegania rozwojowi lub postępowaniu insulinooporności, a następnie cukrzycy. Warto zaznaczyć, że wspomniane schorzenia są również związane z otyłością, którą olej zwalcza, co potęguje dobroczynne działanie produktu. W jego składzie znajduje się także kwas laurynowy, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Kwas laurynowy zwalcza nie tylko bakterie (w tym uciążliwego gronkowca złocistego), ale również wirusy i grzyby, a nawet pasożyty. Płukanie ust olejem zapobiega rozwojowi próchnicy, infekcjom śluzówki i gardła.